torsdag 3 april 2014

-Döm inte någon innan du gått ett liv i hans skor.



Alla pratar om dom, men få ser dom. 
Dom där som står därute, lite överallt, med sin lilla mugg som  sträcks fram den mot dej. Bedjande.

"Dom där." Tiggarna. 

Men, dom är också människor. Födda av en moder, uppväxta i ett samhälle. 
Dom står där och sträcker en tom mugg mot oss för att det är det enda som finns kvar. 
Förut idag fick jag ögonkontakt med mannen som sitter utanför vår lilla affär. Han lade huvudet lite på sne och tittade tillbaka. –O jäklar vad det kändes. Det ögonblicket sa mer än 1000 ord och berättade om en hel livstid. Det gjorde ont i oss båda och femkronan jag la ner i muggen hjälpte inte som plåster på såren…

-Döm inte någon innan du gått ett liv i hans skor.

Slå dej ner en dag utanför affären. Sitt där med en mugg i handen. Hungrig, trött och törstig. Kall. Sitt där och bli spottad och sparkad på. Känn i hjärtat hur det känns att ha levt ett liv med dagliga hot och trakasserier. Hur dina barn mobbas och misshandlas. Jagas. Dödas.

Det tar 17 dagar att skapa en ny vana. Det betyder att snart har tiggeriet blivit en del av vardagen. Det är sant, och fattigdomen finns överallt. Jag möter den varje dag, inte bara hos de här människorna. 

Idag pratade jag med en man som hade stämplat slut på sina deltidsdagar. Nu tvingas han sluta jobba o bli helt arbetslös- för att ha ”nästanråd” till sitt uppehälle. Bara man inte blir utförsäkrad .
Utförsäkrad…-Ordet får helt enkelt tala för sej själv.
-Eller, helt enkelt är det ju inte. Utanför finns inga pengar. Ingen mat. Där finns inga fallskärmar som vecklas ut då vi faller. Utanför är mörkt och kallt. Och ensamt. Då är det lätt att göra vad man kan för att överleva. När några mynt i en mugg spelar roll...

En god vän sa till mej att vi är på väg tillbaka till 1800-talet. Då var fattigdom ett naturligt tillstånd, och dom som kunde for till Amerika för att möta ett nytt och bättre liv. Det är ju det som dom här människorna har gjort. Lämnat sitt land i hopp om ett bättre liv.

#ärdethärokej ? #sverigekanbättre #euval2014 #val2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar