måndag 7 april 2014

Hur mår du människa ??



-Hej! Hur mår du?
"Så där, jag har lite ont i ryggen, är snuvig o en gnutta allergitrött, o har ringt vårdcentralen som sa att jag skulle ta 2 panodil, sova en stund och återkomma om det inte var bättre på en vecka eller två. Och förresten så…"

Det är inte så vi tänker oss svaret på frågan. Vi vill ha ett snabbt ”Tack bra, hur är det själv?” tillbaks. Vi förväntas må bra.

Att må bra- både inombords och utombords, att somna lagom mätta o vakna lagom utvilade. Att ha en meningsfull fritid och ett bra jobb. Oavsett vem man är, vad man tror på eller var man bor. 

Vi som bor i Sverige har det så bra, här är det ju bestämt att ingen är sjuk längre än, vad är det? ett par månader… Alltså, vi måste ju ha extremt god hälsa här… 

Fast så är det ju inte. Det är väldigt många som mår dåligt idag. Det är allt från en vanlig ”killförkylning”, onda magar, diskbråck, brutna ben till cancer och annan psykisk ohälsa och stressrelaterade åkommor. Det här gäller alla, oavsett ålder och kön. 
Och visst är vi sjukare långt längre än ett par månader, även om sjukförsäkringssystemet säger något annat. VI hör ofta om sjukfrånvaro, men vad vet vi om sjuknärvaron?

Idag är det Världshälsodagen och det är hög tid att fundera på vad God hälsa betyder, och hur vi når dit. För som det är nu är det inget bra alls. Jag läste förresten att champagne är bra för hälsan- men vem har råd med det? Inte jag. Har du? Naä. Idag är det många av oss som får nöja oss med att hälsa gott i väntan på god hälsa...
Hej, hej.
#sverigekanbättre #väljvälfärd #valet14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar